Project Facts

Contractor

Architects

Engineers

Year

2008

Location

Al-Makhzan, Tunisia

Villa Rienzi

Al-Makhzan, Tunisia - 2008

This  is  a  design  proposal  for  a  family  retreat  in  Al-Makhzan,  Tunisia. The one  bedroom  villa,  has  a front  shaded  portico  leading  to  the  main  entrance hallway. From  the  hallway  there  are  storage, family  bathroom,  large  bedroom with  en-suite,  built  in  cupboard and  access  to  a  shaded  patio paved area.    

The  spacious  living  room  with  a  large  glazed  wall,  provides  unobstructed views  out  of  the  villa.  The family  dining  area  has  direct  access  to  an external  paved  patio. From  the  living  room  there  are patio  doors  that  open  to  the  large  paved  terrace  with  an  extended  cantilevered  canopy,  that provides  shading  in  the  hot  climate.  The  kitchen  with  breakfast  area  has table  to  seat  4  people also with  access  to  the  external  patio.     

The  terrace  adjacent  to  the  kitchen  has  an  open  stair  that  leads  to  a  roof  terrace.  Off  the  roof terrace  there  is  office/study  room,  the  office  is  built out  of  timber  and  steel.  The  windows  provides panoramic  views,  whilst  the  extended  glazed  canopies  reflect  the  heat  and  provide  the  necessary shading. The  large  roof  terrace  can  be  used  for  family  gathering,  parties,  dining  and sun bathing, although  in  this  region  sun  bathing  is  not  a  common  activity!   

The  rear  garden  has  a  raised  paved  area  with  sun  lounges  and  barbeque  chimney  together  with  a large  pergola  to  provide  refuge  from  the  sun. There is  a  computer/gaming  room  for  the  children that  can  also  be  used  also  as  guestroom.  

To  the  front  of  the  villa  there  is  paved  area  that  can  house  family gatherings  or  additional  parking spaces.  There  is  a  2  car  garage  that  is  constructed  from  timber  with  an  external  render  finish,  bin store,  storage  for garden  equipment  and  backup  generator  room.

The  scheme  design  takes  advantage  of  the  sun  by  utilizing  photovoltaic screens,  which  deliver  ‘green  electricity’ and  reduces  CO2  emissions.  During the  rainy  season,  rain  water  is  harvested  and is  reused  for  watering  plants and  lawns. 

Villa  Reinzi  is  positioned  on  the  plot  to  take  advantage  of  the limited  space,  surrounded  with  lawn and  exotic  trees,  palms,  bamboos  and  other  hot  climate  plants.    

Visitor Hit Counter